dag 46 - hoppas för mycket

svårt det här att gå och vänta på att ta graviditetstestet. Tänk om det jag känner i kroppen bara är biverkningar av progesteronet jag tar som vagitorier???
Tänk om jag hoppas för mycket.
Men jag måste hoppas och det är svårt att inte låta tankarna vandra iväg med mig. Jag vill ju gärna planera långt i förväg och börjar tänka på bebisar en massa!


dag 45 - hemma

Kom hem idag och vi var förbi Örebro och hämtade upp syster och hennes två barn. Min son och hans två kusiner har växt upp i samma stad, och de gick på samma dagis under en tid. Min son had everkligen saknat sina kusiner och det r ju så nära syskon han har kommit. Det är en kärlek mellan dem och de leker så bra, de har många minnen tillsammans.
Jag hoppas jag kan ge honom ett syskon snart!

dag 44 - mot höstmys

vi bodde på hotell, supermysigt att komma bort. Men unde ju int elåta bli att köpa en gravidtidning från MAMA. Så nu går man och tänker och hoppas ännu mer. Och jag vågar inte tänka på hur ledsen jag skulle bli om det inte kommer att fungera!
Simmade i hotellets pool, då kom jag ihåg hur mycket jag brukade simma i simhallen när jag väntade min son (han är 8 år). Man känner sig så viktlös och när man har en stor mage så är det rätt skönt att känna sig lätt.

Det är rätt länge sedan jag var gravid med min son, och mycket har jag nog glömt bort hur det var.

dag 43 - ruvar

ruvar och hoppas att den lilla pärlan vill stanna kvar i magen.
Känns lite grann i magen ibland. Det gjorde det i början när jag väntade min son, så jag hoppas det är ett gott tecken.
Tar det lugnt. har bakat kakor idag, igår gjorde vi pumpapaj. Vill aktivera mig utan att ta ut mig för mycket.

Imorgon åker vi för att bo på hotell. Ska bli skönt att komma bort och bara tänka på oss själva. Mamma och pappa tittar efter A (vår son).

dag 42

nu ligger det befruktade ägget i livmodern. Konstigt. Hoppas du nu stannar där inne. Den 8:e får jag ta grav-testet, då vet vi.

Hoppas, hoppas, hoppas. Är mitt mantra har jag märkt.

Själva ägginförningen går rätt fort, vår läkare är bra. Effektiv och saklig. Känns bra.

Har inga restriktioner, kan äta och dricka som vanligt, kan träna...men det känns konstigt...blir nog bara promenader och simning nu i början.

dag 41 imorgon ska ägget in

Imorgon är det ägg isättning. Kl 14.00.
Idag har vi tagit det lugnt. Yoga på morgonen och sedan relaxen (bastu, jacuzzi).

dag 40

har haft ont i magen till och från och vätskig i kroppen. Orkar inte så mycket, kroppen som ställer in sig på att vara gravid? Progesteron är ju ett hormon som ställer in kroppen på graviditet.

Min son letar Halloweengrejer, han är sugen på att halloweenpynta.

Vi har tagit det lugnt idag, gått en lite promenad och sedan gjort en nyttig tacopaj, med pajskal gjort på kesella, matolja och grahansmjöl. Supergod blev den!

dag 39 - progesteron och trombyl

får ta vagitorier Progesteron, allt för att göra ett bra "klimat" för ägget. Äter blodförtunnande också, tydligen tror de att ägget heller vill fästa då.

Progesteron är gulkroppshormon, ett hormon som förbereder graviditet, håller fostret vid liv samt förhindrar ägglossning.

dag 38 - lite värk i magen och knasig kollega, men 7 befruktade ägg

Idag var jag in och lämnae några papper på jobbet och fick evta att en kollega hade hyst oro för att jag kanske kommer vara borta en massa framöver och att han skulle få dra ett så stort lass. Han vet inte varför jag avrit på läkarbesök och min chef har varit bra att stötta upp mig och rektorn har till och med gett mig ledigt med bibehållen lön (utan att jag frågade).
Den här kollegan har nu en teori eller nåt om att det är något fel på mig, alltså att jag har någon sjukdom eller nåt. Herregud! mind your own buisness. det här har inte gått ut över verksamheten på något sätt! Jag har lyckats pussla ihop det riktigt bra så att inte det ska saknas folk etc.
Fick också höra att han frågat en kollega om hon visste ad "det ar för fel på mig", varför jag var borta på läkarbesök så mkt.

Nog om det! Vi lyckades få till 7 befruktade ägg av 11, ett av dessa förs in på måndag, sedan är det bara att vänta!

Måste säga att på IVF i Falun är de riktigt proffsiga, patientbemötandet är fantastiskt, har känt mig så trygg med dem. Igår så tog sjuksköterskan hand om mig så bra. När jag låg i gynstolen fick jag värmekudde på magen en stor gosig filt och jag fick morfinliknande injektioner så fort jag kände att det gjrorde ont. De lade en bedövning lokalt också, på en skala mellan 1 - 10 hur ont det gjorde tycker jag 2,5.
Mycket berodde på att jag kände mig trygg och kunde slappna av rätt bra. Yogaandningen har hjälpt mig mycket, och ajg andades djupt och hade ju min man bredvis och superbra personal!

dag 37 - äggplock - nyplockad

ligger med ömmande mage. Men det var verkligen inte så farligt att bli "plockad" som jag trodde. Fick smärtlindring, både lokalbedövning och injektion.

Berättar mer sedan när jag har vilat!

dag 36 - lite orolig idag också

sprutan igår gick bra, man fick ta i lite mer för at få in nålen, men sedan ar det inget problem.

Idag oroar jag mig iställlet för äggplock imorgon...har googlat runt och jag blir orolig att det ska göra väldigt ont. Hoppas inte!

dag 35 - nervös för kl 20.00

ok, klockan 20.00 gäller det. Då ska jag sticka in den långa nålen i magen...själv!!! Hjälp! Den lilla gonal-f sprutan är ingenting mot allt gojs jag ska spruta in med en lång nål i magen. Tänk om min man kunde vara hemma (sjuksköterska) och fixa det. Så slipper jag titta och fundera hur det ska kännas, sedan långsamt köra in den i magen...vilket självplågeri liksom!
Gör så det här blir värt det, snälla!

Antagligen är det inte så farligt som jag föreställer mig, är bara jobbigt att gå och räkna ner tiden...På onsdag ska de ta ut äggen, och det är mer att vara orolig över, det gör ont, därför får man ett morfinlikande preparat.
Som sagt, gör så att det är värt det! Snälla någon!

dag 34 - mage som en badboll

min mage är så spänd, den är ivägen och får kanppt plats i brallan. Den är öm och jag vill att återinförelsen ska vara över snart.

Har målat idag, pysslat och grejat. Ska sätt aupp lite tavlor snart. Har som sagt svårt att sitta still. Och nu när jag inte kan träna så hårt får jag sysselsätta mig med annat!


dag 33 - att oroa dig

försöker tänka på annat, har pysslat och gjort irodning dockskåpet. Har fått ett jättefint stort "amerikanskt" dockskåp av min mamma. Det har fått färg och jag har tapetserat nästan hela nu med olika fina scrapbook-papper. Har gjort en affish till en fest vårt arbetslag på jobbet ska ha...ja, helt enkelt pysslat med en massa småpill för att koppla bort hjärnan. Blev en kort promenad med familjen imorse. Mamma och pappa kom förbi också, de oroar sig för att jag ska oroa mig nu för varsel etc.
Försöker koppla bort den delen a hjärnan, ska hitta på roliga saker som gör mig avslappnad. Att vara kreativ är avslappning för mig

Igår somnade jag på soffan och sov i två timmar, brukar aldrig hända. Jag behöver nog ta det lugnt.

dag 32 - snabba puckar

de ringde från ivf igår, jag fick sänka dosen rejält och var tvungen att åka in idag för nytt blodprov och ultraljud. Ultraljudet såg bra ut. Men vilken virrig läkare, hoppas det är min vanliga läkare som gör uttagningen, uttagningen blir redan på onsdag. Nu går det fort här....

....mår sådär. Mi mage har tagit formen av en badboll, spänd och det känns som de tär mycket grejer som händer i maggen. Har bara orkat vila och se film med min man, bar myst efter att vi kom hem från ivf. Känns som kroppen vill vila, så den får som den vill. Imorgon ska vi iallafall ta en promenad alla tre.

Är lite nervös för äggmognadssprutan, gör den ont?

Äggutplockningen är jag liite nervig för också. Men det ska nog gå bra!

dag 31 - andra blodprovet

Idag var det andra blodprovet, kom just därifrån. De ska se om dosen behöver sänkas eller höjas eller om jag kan ha kvar min dos. Nästa steg är blodprovstagning och ultraljud på måndag. På ultraljudet ser de hur mycket äggblåsor som bildats och efter det så ska vi väl kunna boka in en tid för äggutplockning alternativt boka in ett nytt ultraljud om det inte är dags...

Idag måste jag ha med mig sprutan till jobbet, ska jobba sent. Så jag får väl gå in på någon toalett som värsta drugjunkien:)

Är lite jobbigt att vara så svullen.
Jag får huvudvärk lätt också märker jag.
Har blivit ledsen idag också och arg på min man. I efterhand så var det inte så farligt. MEN det känns väldigt jobbigt med små motgångar just nu...


dag 30 - trötthet

är så trött att jag ser dubbelt typ.

Idag går jag ner lite i dos på Gonal F, magen r som en spärrballong. Ser ut som om jag är gravid, får väl öva hur det känns...

:)


biverkningar - Gonal F

Liksom alla läkemedel kan GONAL-f orsaka biverkningar men alla användare behöver inte få dem.


Biverkningar hos kvinnor

De mest frekvent rapporterade biverkningarna är ovariella cystor, huvudvärk och lokala reaktioner på injektionsstället (smärta, rodnad, blåmärke, svullnad och/eller irritation). Dessa problem kan beröra fler än 10 av 100 behandlade patienter.

Efter behandling med GONAL-f, då humant koriongonadotropin har administrerats, kan ett tillstånd som kallas ovariellt hyperstimuleringssyndrom inträffa (se avsnitt Försiktighet) (1-10 av 100 behandlade patienter). Detta syndrom karakteriseras av stora ovariella cystor. De första symtomen på ovariell hyperstimulering är smärta i nedre delen av bukhålan, möjligtvis i kombination med illamående, kräkningar och viktökning. Om ovanstående symtom uppstår, är det nödvändigt med en noggrann medicinsk undersökning så fort som möjligt. I all­varliga, men sällsynta fall, kan ovariellt hyper­stimuleringssyndrom med tydligt förstorade äggstockar, även innebära ackumulation av vätska i bukhåla eller bröstkorg, liksom allvarligare tromboemboliska komp­likationer. Detta kan uppträda hos 1%, eller färre, av patienterna. I mycket sällsynta fall kan det senare också uppstå oberoende av ovariellt hyperstimuleringssyndrom (färre än 1 patient av 1000).


Med hänsyn till ovanstående kan, när det ovariella svaret är mycket starkt, behandlingen med GONAL-f avbrytas av Din läkare för att förhindra dessa biverkningar, och behandlingen med hCG görs ej.


I mycket sällsynta fall (färre än 1 av 10 000 patienter) har onormal blodproppsbildning (blodproppar i blodkärl) förefallit att uppstå med liknande mediciner. Detta skulle kunna inträffa även under GONAL-f/hCG-behandling eller GONAL-f/lutropin alfa/hCG-behandling.


I mycket sällsynta fall har allergiska reaktioner mot GONAL-f inträffat vilka gett upphov till hudrodnad, utslag, svullnad, nässelfeber och andningssvårigheter. Reaktionerna kan ibland vara allvarliga.

I mycket sällsynta fall kan patienter med astma uppleva att den förvärras.

Ektopisk graviditet (utomkvedshavandeskap) kan uppkomma, speciellt hos kvinnor med tidigare sjukdom i ägg­ledarna.


förresten...

...jag har ny blodprovstagning nu på torsdag. Sedan har jag ultraljud och blodprovstagning nästa vecka, och de tar antagligen ut äggen, onsdag, torsdag eller fredag. Jag hoppas på onsdagen!


dag 29 - illamående

får anfall av illamående. Ibland sticker det till som knivar i magen, mend et går fort över.
Mina ben har haft oooonnnt. Och nu börjar de andra undra varför jag ska ha läkartid Igen. Tur att min arbetslagsledare vet.
Oroar mig mycket om varslet. Vet int ehur jag ska koppla bort tankarna ibland. Det hjälper inte att grubbla för mycket. Grubblar och pratar med min man, men sedan måste jag faktiskt vila hjärnan och inte stressa så hemskt. Lättare sagt än gjort.


dag 28 - det händer grejer

känner att magen jobbar. Det hugger till ibland rätt rejält. Är svullen om magen. Lite "borta i huvudet", men det kan iofs bero på annat:P

dag 27 - injektionen

Injektionen igår kväll gick bra, det var lite ömt och konstig känsla där lite senarre på kvällen. Vaknade med värk i magen, som mensvärk, men det gick över...
Sov läänge den här morgonen, fattade inte riktigt att jag sovit så länge, vad hände liksom.

På onsdag ska jag in på blodprov. Imorgon börjar jobbet igen, och det gäller att kunna motivera sig i varseltiderna.

dag 26 - mami och papi


Kunde inte hålla mig, och berättade om ivf för mami och papi igår, de blev jätteglada. Hoppas jag får säga snart att de ska bli mormor och morfar igen!

Ikväll är det dags för Gonal -f injektionen. Känns som vi är påväg mot äggurplock nu, snart snart....

dag 25 - imorgon gonal f

Imorgon får jag börja med injektionerna. Har testat att sticka mig med nål så att jag inte ska vara så rädd imorgon, kndes ju ingenting...inget att böla om...
Ska nog gå bra...bara inte biverkningarna är jobbiga mot mig!

Får se om jag lyckas komma ihåg hur de tvar sköterskan visde mig (för en månad sedan) att jag skulle ställa in dosen...

För övrigt är livet lite jobbigt just nu, det väntas varsel och jag ligger i riskzonen...inte kul! Men jag har en stark kompetens, har dock inte arbetat så länge...Vi får veta i november och varslen träder i kraft i Januari, f-cking shit. Men jag får inte stressa upp mig just nu, och det är skit att det samanfaller med ivf-n och äggåterinförningen.


dag 24 - stjärnhimlen

Min son läser om stjärnhimlen, min man tar på sig jackan och tar med honom ut på verandan. de sk titta på stjärnhimlen. Min son läser om Orions bälte och alla miljarder stjärnor. De delar på stjärnhimlen tillsammans. Det värmer mitt hjärta att de hr sin egen grej, deras "Thing" som de pratar om och delar.
Det är fint tycker jag.

Idag hr vi blivit infade om varsel som väntar i kommunen, hoppas hoppas att jg får ha kvar mitt jobb. Men vad som än händer så har jag min familj, och stjärnhimlen.


dag 23 - blir arg och besviken

Idag så ringde min man ivf för att höra om jag var nedreglerad (jag hade inget bra tillfälle att göra detta, då jag had elektioner hela dagen...och mina kollegor vet inte om ivf). Jag r nedreglerad! MEN, de ville att jag skulle börja med sprutan om först en vecka, pg a att läkarna hade för många patienter...öh...så de tycker att jag ska hålla på att må dåligt en vecka till fast jag är nedreglerad...kul!
Men vi tjatade på dem och bad dem att försöka ordna så att jag kan komma igång med sprutan (Gonal f) tidigare...och det blev en kompromiss. På lördag får jag börja! blev en halv vecka senare än det skulle...men jag får väl stå ut...

dag 22 - blodprov

sådär, nu har jag varit och lämnat blodprov. Hoppas jag är nedreglerad nu då, håll tummarna för att jag får börja med sprutorna...vill få det här gjort nu...Är lite skraj för att ta sprutorna, men det är nog bara första gången jag kommer vara skrajsen...sedan är det nog lugnt.

De ringer ikväll om de har tid, annars skulle jag ringa dem imorgon. Hoppas de hör av sig ikväll!

dag 21

idag är jag trött och har huvudvärk. Är lite tom i bollen, men vet inte om det är bierkningar eller trötthet eller både och.

Imorgon ska jag äntligen in på blodprov, hoppas jag är nedreglerad nog!!


Synarela - biverkningar

Biverkningar

De flesta biverkningarna är en följd av sänkt hormonproduktion.

Vanliga biverkningar: Huvudvärk, sömnlöshet, viktförändring, ödem (svullnad), värmevallningar (på samma sätt som under klimakteriet), benskörhet (återgår vanligtvis till det normala ca 6 månader efter avslutad behandling), förändrad sexuell lust, minskning av bröstkörtlarnas storlek, irriterade slemhinnor i näsan, muskelsmärtor, vaginal torrhet, depression, känslomässigt instabil, akne och äggstockscystor.

Mindre vanliga biverkningar: överkänslighetsreaktioner (såsom bröstsmärtor andningssvårigheter, nässelutslag, hudutslag och klåda), parestesier (myrkrypningar) och blodtrycksstegring.

Sällsynta biverkningar: håravfall, synpåverkan, ledsmärta, och ledinflammation och.

Lunginflammation och lungfibros har rapporterats men sambandet med behandlingen med Synarela har inte visats.


dag 20 - helt ok

helt ok dag! Har haft en av mina bästa vnner här idag, så skönt att prata av sig lite. Vi har druckit te/kaffe och bokat en resa till Krakow i början a mars...har jag tur så r jag gravid i 4e månaden då. I vilket fall blir det en härlig resa med mina bsta vänner, och kanske en sista get away på länge.

Om två dagar så lämnar jag blodprov, hoppas att jag är nedreglerad då...

Tränade styrka igår och körde morgoncardio imorse, när jag orkar träna måste man ju säga att det är en relativt bra dag!

Nu är det dags för Synarela igen, en spray i vardera näsborre morgon och kväll.

dag 19 - husmor

har varit riktigt huslig idag. Bakat kanelbullar, biscottis och äpplemuffins. Vi har varit en sväng på second hand också.

Min hy är hemsk, jag har torr hy, torr hårbotten, utslag på benen mm....tror jag ska unna mig ett bad efter träningen, med ansiktsmask mm....I need it!

dag 18

hellre arg och har energi än totalt orkeslös och lugn. Jag har ingene nergi, känns som om jag är ett ihåligt skal. Tom i huvudet och tom i kroppen. Är det så hr det känns att vara deprimerad....


dag 17 - trygg arbetsplats

blev rörd till tårar idag. Att arbeta som lärare är tungt psyksikt och man arbetar under stor press. Det är dock ett yrke  jag älskar, att göra något för andra och arbeta med något jag är bra på, jag känner att jag hittat rätt i livet...i allafall för tillfället.
Idag berättade jag för rektorn att jag kommer behöva vara ledig med kort varsel vid några tillfällen snart, och jag berättade varför.
Fick ett så fin mail tillbaka, och jag blev rörd till tårar. Han skrev att han står bakom mig till 100% och att det är viktigt att jag känner mig trygg på min arbetsplats. Han hade så mycket förståelse, och jag hade aldrig kunnat trott att jag skulle få så bra stöd som jag fått av min arbetsgivare.


En bra dag.

Jag har så bra stöd och bra människor omkring mig.

RSS 2.0