dag 16 - promenad

Att röra på sig är bra inbillar jag mig, för att inte deppa ihop aldeles. Kör yoga och promenader. Kör igen kroppen med styrketräning ett par ggr i veckan (men orkar inte trna på samma nivå som innan jag började med Synarela).

Är helt utpumpad och trött nu, men har bestämt att köra ett yogapass idag.

dag 15 - vilken trötthet

känns som om jag spenderar all min tid efter jobbet i sängen, ligger och läser och vilar mycket. Vanligtvis är ja en tjej som är igång för fullt, tränar hårt etc...nu så är jag hemskt trött ofta. Låg och läste för min son idag - Kalle anka, mysigt.
Min son, 8 år, har många tankar om hur/när/om han ska få en lillasyster/lillebror...som han längtar. Och han skulle bli världens mest fantastiska storebror! Hoppas dagen kommer då jag får berätta för honom att han ska bli storebror!!!

Gonal F som jag börjar med nästa vecka


dag 14 - illamående

Har mått illa inatt, vaknade med huvudvärk och illamående på morgonen när jag väl hade lyckats somna. Så jag stannar hemma idag och vilar.

Berättade för min bästa vän igår att jag "ivf-ar", och hon blev nog lite förvånad men inte helt paff, jag har nämt IVf förut. Dock känns det lite konstigt när man hållt på med adoption i 4 år. Men som min kompis sa, det betyder ju inte att vi kanske kan adoptera i framtiden. Just nu vill jag bara ta en sak i taget och inte oroa mig så mycket för framtiden, dessutom kan jag inte styra över allt.

Nästa vecka, den 5e sa jag lämna blodprov. Idag måste jag hämta ut mer spray från apoteket och min penna som jag ska sticka i magen när jag fått ok från lodprovstagningen.

dag 13

Mår psykiskt inte så bra idag, orkar ingenting känns det som.Vanligtvis rör jag på mig mycket, tränar hårt och sköter om min kropp. Idag skulle jag ut och kratta och orkade inte länge, fick ont i kroppen och var tvungen att vila efter 10 minuter...För en månad sedan sprang jag tjejmilen (innan sprayen) och klarade av att ta mig runtmilen...Jag anser mig vara vältränad och nu är det som om min kropp inte vill det hjärnan säger åt den. Psykiskt påfrestande, verkligen!

Dessutom har jag blivit skitförbannad på min man...fin dag, verkligen!


dag 10 -blödning

Idag fick jag blödning, helt normalt enligt sjuksköterskan...Vart en bra dag idag, inte varit lika trött som vanligt! Inte lika ätskig heller...Väntar på den 5e, då ska jag ta blodprovet som visar om jag har tillräckligt låga hormonnivåer för att börja med sprutan...

dag 9

Idag har det varit ok, men värmevallningarna börjar ju se misstänksamma ut. Jag arbetar som lärare och koftan åker på och av hela tiden...

En bra dag kan jag ta alla biverkningar med lite humor och se det som tillfälligt, men vissa dagar känns det väldigt jobbigt. För tänk om man går igenom detta och det inte blir något positivt resultat...

dag 8 - ödem

har haft så svullna vader idag så att det har gjort ont...hela dagen! annars inget onstigt, förutom det vanliga. Värmevallningar och trötthet...

spraydag 7

Igår hade jag ett riktigt grinanfall...grät som en bebis när min amn kom hem...men det gick över rätt så fort. Var så trött och allt kändes så jobbigt.

Idag har jag haft huvudvärksanfall men humöret är inte så hemskt ännu iallafall. Men dipparna kommer plötsligt. Förresten världens värmevallningar har jag haft...folk börjar ju undra vad jag håller på med...

De jag berättat för är min arbetslagsledare och min syster. Min man har berättat för fler:) Men jag vill att mina föräldrar ska få en glad överraskning den dagen jag berättar att jag gravid (förhoppningsvis kommer den dagen).


Hur går IVF till?


Vi slapp steg 1, eftersom det var fakta att min man har sin sjukdom. Men ni som vill veta hur en ivf behandling går till läs nedan:


Steg 1 - Utredning


En IVF-behandling måste alltid föregås av en fertilitetsutredning, och oavsett om ni gjort den hos oss eller på en annan klinik är ni välkomna till oss för behandling. Det är dock viktigt att vi får ta del av det resultat som framkommit, och vi vill därför att ni tar med er kopior på era journaler när ni kommer till oss inför en behandling. Inför behandlingsstart får ni träffa en gynekolog som noga går igenom händelseförloppet samt en barnmorska som visar hur de olika läkemedlen fungerar.

 

Steg 2 - Hormonstimulering

För att öka chansen att lyckas med IVF behandlas kvinnan med hormoner så att äggstockarna producerar fler äggblåsor som innehåller ägg. För att undvika för tidig ägglossning måste den egna hormonproduktionen dämpas. För det ändamålet tillämpar den s.k. nedregleringsmetoden; där kvinnans ägglossningshormon långsamt stängs av under ca 2 veckor med hjälp av ett hormonpreparat i form av injektion eller nässpray. Denna metod upplevs av många som klimakterieliknande; med svettningar, humörsvängningar och trötthet som följd.

 

Steg 3 - Ägguttag

När det egna ägglossningshormonet är nedsatt får kvinnan injicera sig själv med ett annat hormon (FSH) som stimulerar äggstockarna att producera fler äggblåsor i ytterligare 10-14 dagar och under den tiden måste hon komma till kliniken 2-3 gånger för ultraljudsundersökning för att kontrollera aktiviteten i äggstockarna. När äggen är mogna tas de ut från äggstockarna genom att äggblåsorna töms med en tunn kateter via slidan med hjälp av en ultraljudsstav. Kvinnan får en lugnande tablett samt injektion av snabbverkande sömnmedel och smärtstillande medel för att undvika obehag. Ingreppet tar ca 10-15 minuter, mannen får gärna vara med och efter någon timme kan ni lämna kliniken.

 

Steg 4 - Befruktning

Samma morgon som äggen tas ut får mannen lämna sperma, där de bästa spermierna tas tillvara med s.k. "swim-upteknik"; vilket innebär att de mest vitala spermierna simmar från spermielösningen upp i en näringslösning och tas tillvara. Till vart och ett av de ägg som tas ut (normalt mellan 5-15), tillsätts ca 200 000 ”swim-up” spermier. Vanligtvis blir 50-70 % av äggen befruktade; dels beroende på äggens kvalitet och mognad, men även beroende på spermiernas kvalitet. Ägg och spermier ligger tillsammans i en odlingsskål med näringslösning i ett värmeskåp över natten och spermien får tränga in i ägget av egen kraft. Dagen efter kontrolleras att äggen har blivit befruktade; dessa har då två kärnor, en från spermien och en från ägget. Senare under dagen smälter dessa kärnor samman och ägget kan dela sig, först till två dotterceller, sedan till fyra och så vidare och kallas nu embryo.

 

Steg 5 - Äggåterföring

Andra dagen efter ägguttaget - då embryot består av 4-8 celler – väljs det bästa embryot ut genom ett bedömningssystem för att återinföras till livmodern. Återinföringen görs med hjälp av en tunn kateter som förs in i livmodern via livmoderhalskanalen. Proceduren utförs som en vanlig gynundersökning och tar ca 5-10 minuter och är inte smärtsam för kvinnan så någon bedövning behövs därför inte. Resterande embryon av god kvalitet kan frysas ner och senare tinas upp för eventuell framtida återföring. Det är endast i undantagsfall vi återinför två embryon, detta för att undvika tvillinggraviditet. En tvillinggraviditet riskerar att avslutas för tidigt, och barnen föds utan att ha utvecklats fullt ut. En s.k. prematurfödsel med låg födelsevikt är avsevärt högre jämfört med en graviditet med ett foster och kan medföra olika typer av komplikationer och handikapp. I vissa fall kan det vara lämpligt att odla embryon till dag 5, då de har utvecklats till s.k. blastocyster. Genom blastocystodling kan embryologerna se vilka embryon som har bäst chans att utvecklas till en graviditet. Anledningen till att vi inte alltid blastocystodlar embryon är att livmodern är den absolut bästa miljön, samt att vi vill att kvinnan ska vara under 39 år och ha minst 5 befruktade embryon att odla vidare efter dag 2. För att understödja livmoderslemhinnans förmåga att ta emot embryot ges hormonet Progesteron under drygt två veckor i form av slidstavar eller gel.

 

Steg 4 - Väntan

För att understödja livmoderslemhinnans förmåga att ta emot embryot ges hormonet Progesteron under drygt två veckor i form av slidstavar eller gel. Kvinnan bör under de första veckorna efter att embryot återförts om möjligt avstå från läkemedel, men kan i övrigt leva normalt. Om graviditetstestet, som tas efter 18-21 dagar, visar positivt gör vi en ultraljudsundersökning ca 7 veckor efter återinförandet av embryot för att se att det har etablerat sig som det ska i livmodern. Om graviditet uteblir är det vanligtvis inte möjligt att ange orsaken. Chanserna bedöms individuellt efter varje försök och i vissa fall görs smärre justeringar, t ex av hormondosen. Chansen att bli gravid är lika stor för varje behandlingscykel och inom ramen för tre behandlingar har 70-75% av paren som behandlats fått barn.

Hämtat från www.ivfsverige.se


IVF

Spraydag 6

Har börjat min ivf-resa, och nu känner jag att jag behöver skriva av mig.
Känner mig rätt så ensam om min bakgrund. Har en son sedan tidigare, min nuvarande man har dock varit med i gamet sedan min son var ett år. Min son är 8 år.
Min man har en hypofyssjukdom, och vi kan inte få barn naturlig väg.
För 4 år sedan började vi försöka skaffa ett barn. Vi började i en ovanlig ände...vi började med adoption. Vi blev godkända och allting och ställde oss i kö...men kön tar aldrig slut.
Nu kör vi IVF, vi vill ha et barn...sedan spelar det inte så stor roll om det är adoption eller IVF som hjälper oss med detta.

Jag har sprayat i 5 dagar, Synarela, och biverkningarna har börjat. Jag är hemskt trött, ont i kroppen, börjat få acne, hemsk huvudvärk vissa dagar, magen har svullnat upp etc.

Brottas med många känslor av att göra fel och vara självisk som nu väljer ivf istället för adoption.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0