vecka 26

Bebisen

Den här veckan blir din bebis drygt 23 cm från huvud till stjärt och väger omkring 900 gram.

Efter att i en månad har haft ögonen slutna så börjar bebisen att öppna dem under denna vecka. Ögonen är nästan helt färdigutvecklade.

 

Bebisen kommer att fortsätta att bilda underhudsfett, även om det vid den här tiden fortfarande är ganske liten och tunn. Vid förlossningen kommer den att ha samlat på sig tillräckligt för att klara den tuffa världen utanför livmodern och för att få det typiska rultiga bebisutseendet.

Blodkärl bildas i lungorna för att förbereda dem på ett liv utanför livmodern. Blodcirkulationen är fullt fungerande och navelsträng, moderkaka fortsätter att växa för att kunna försörja det allt större fostret. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Även om det fortfarande är alltför tidigt för din bebis att födas så skulle den nu har c:a 70% chans att överleva om den föds på ett sjukhus med rätt resurser.

Du

Övre delen av din livmoder är nu c:a 6 cm ovanför din navel, och du kommer fortsätta att växa ungefär 1 cm per vecka. Om du har ätit balanserat och närigsriktig kost har du förmodligen gått upp omkring 7-10 kg fram till nu.

Eftersom bebisen ligger högre upp i buken nu så kan det hända att du ibland upplever att det gör ont under revbenen.


imorgon går vi in i vecka 25

Bebisen

Din bebis är nu drygt 22 cm från huvud till stjärt och väger omkring 850 gram. Tänk dock på att foster växer olika fort från omkring den 20:e veckan så om din bebis skulle avvika lite från det genomsnittliga så är det i sig ingen anledning till oro.

 

Om bebisen av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle det ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården. Respiratorer, monitorer och mediciner kan hjälpa en ännu omogna kroppen att klara sig utanför livmoderns trygga värld. Bebisen skulle behöva stanna några månader på sjukhuset eftersom den ännu är mycket mottaglig för infektioner och andra komplikationer.

Man kan nu höra bebisens hjärta med en dopplermonitor eller ett steoskop, och din partner kan kanske till och med höra det genom att lägga örat på rätt ställe mot magen.

Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand.

Bebisen sover och är vaken efter en viss rytm under dygnet, något som du också förmodligen märker av.

Du

Din livmoder har vuxit ordenligt senaste veckan och är nu ungefär stor som en fotboll. Översta delen av livmodern befinner sig nu ungefär mitt emellan naveln och bröstbenets nedersta del.

Vissa kvinnor upplever flest fosterrörelser när de vilar.


Vecka 25 har för mig varit ett stort delmål...varför vet jag inte! :) Men det börjar verkligen närma sig nu, och det känns toppen!


goda nyheter

Hon blir kvar här, tjejen vi är jourfamilj åt, nu är vi dock familjehem. Så hon blir kvar tills hennes mamma kan ta hand om henne, skönt!
Vi blir också kontaktfamilj till hennes bror.

Har målat bebisrummet idag! Det blir nog superfint. ska göra en väggmålning sedan också! Tar de tlugnt och gör lite lite i taget. Jag har ju tid på mig iallafall.

Foglossningen är det väl som vanligt med, tycker dock jag kan röra mig mer nu. Fick ett bra streching och styrketräningsschema av min sjukgymnast som funkat bra. Får inga låsningar länge, men ont får jag ju...


försäkringskassan och sjukgymnasten

fick utbetalning från försäkringskassan för den första perioden sjukskrivning, utb. kom igår. Skönt!
Min lön är liksom halverad ju, så det är lite ont om pengar...

Ska jobba idag, hade sjukt ont i kroppen igår och fortfarande idag efter tisdagens jobb, jag måte bli bättre på att vila, lägga upp fötterna emellanåt! Sov så dåligt inatt, har iallafall fått glidlakan av jukgymnasten nu och så en massa bra tränings/streching-tips.
vecka 23

Gravid vecka 23

Infaller mellan
Se vilka som är gravida i denna veckan, vad andra har skrivit och frågat

Bebisen

Nu är bebisen omkring hela 29-31 cm och väger ungefär 575-690 gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd.

 

Bebisen bildar underhudfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. Du känner antagligen bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att den växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt.

Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen “på riktigt”, istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små “skutt” i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt.

Bukspottkörteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker.

Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 3 cm ovanför din navel. Din totala viktuppgång ligger förmodligen omkring 7 kg . Du kan får s.k. Braxton-Hicks kontraktioner vid den här tiden. Dessa sammandragningar kommer inte regelbundet och bör inte kännas smärtsamma. De är till för att förbereda din kropp inför förlossningen, och kommer att öka i styrka allteftersom graviditet fortlöper.

Du kan kanske känna sammandragningarna om du lägger din hand på magen. Bebisen kan förmodligen känna hur livmodern mjukt klämmer och masserar den, men det skadar inte bebisen så det finns ingen anledning till oro.

Fet fisk kan vara nyttigt för bebisens utveckling och det finns tecken som tyder på att kvinnor som har fet fisk i sin kost föder barn med en bättre utveckling av synen, enligt en studie från universitetet i Bristol.


sjukskrivningen och försäkringskassan

idag ringde försäkringskassan och ställd elite frågor angende min anställning, arbetstid etc.
Har fått ett förlängt sjukskrivningsintyg igår av min läkare som jag ska skicka in.

Cyklade imorse och körde gravidyoga. Nu är jag jättetrött efter att ha ätit en mumsig middag...Det blir sängen och laptopen, vi ska se fuskbyggarna...


Hade tänkt virka några sådana här.

Och kanske en sådan här:

musik till förlossningen

har ni några bra musiktips inför förlossning. Jag har en bra avslappnings-cd, den tänker jag ta med.
Sedan funderar jag på typ Bo Kaspers Orkester och Bob Marley haha:)

http://www.youtube.com/watch?v=RntL-2uwt_g

http://www.youtube.com/watch?v=amXfPs3yRrw

ush vad hemskt

Hittade denna artikel om foglossning, och en tjej som har fortfarande väldig skada efter sin foglossning.
http://www.alltombarn.se/foraldraliv/jag-fick-kronisk-foglossning-1.24056

ush, gäller att lyssna på kroppen!

RSS 2.0