vecka 20
I magen:
Grattis! Du är halvvägs till förlossningen. Fostret upptar allt mer av utrymmet i livmodern och den ökade tillväxten kommer att skapa ett tryck på dina lungor, mage, urinblåsa och njurar. Fostrets hud tjocknar och flera hudlager utvecklas; dermis, epidermis och underhud. Hår och naglar fortsätter att växa.
23 cm
Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).
Mamma:
Nu känner de flesta att fostret i magen rör på sig. En del kan dock få vänta lite till innan de märker de första fosterrörelserna. Livmodern har växt mycket och magen skjuts fram. Det kan göra att naveln putar utåt. Vissa kvinnor kan få jobbigt att andas eftersom inre organ trycker på lungorna. Det tillståndet kan fortsätta tills det att barnet vänder sig med huvudet nedåt. Det händer oftast fyra till sex veckor innan förlossningen om du är förstföderska
Från och med nu växer magen mer regelbundet eftersom fostret nu i huvudsak bara koncentrerar sig på att växa. Jämför inte din mage med andras eftersom den kan variera mycket mellan olika kvinnor. Om du känner dig trött kan det bero på järnbrist. Många kvinnor behöver ta tillskott av järn från vecka 20. Rådgör med din barnmorska på mödravårdscentralen. Hon kan testa ditt blodvärde.
Partner:
Mellan vecka 20 och 30 börjar vanligtvis föräldrautbildningen. Självklart deltar du i den. Ni har rätt till ersättning från Försäkringskassan om ni behöver ta ledigt från jobbet.
Mödravården:
Från ungefär vecka 19 lyssnar barnmorskan på fosterljud - främst hjärtljudet. Hon kontrollerar att hjärtfrekvensen är normal. Mellan 110 och 160 slag per minut anses som normalt. Barnmorskan lyssnar med en tratt eller med en så kallad doptone som är en liten ultraljudsapparat med högtalare. Då kan du och din partner också höra.
Under vecka 20 får du också ett moderskapsintyg av barnmorskan. Det bekräftar att du är gravid och anger också beräknat datum för förlossningen. Intyget ska skickas till Försäkringskassan.
Kanske är det dags att börja föräldrautbildningen. Den påbörjas vanligtvis mellan vecka 20 och 30. Formen för den och antalet föräldrapar som deltar varierar mellan olika mödravårdsmottagningar. Det kan vara i stora eller mindre grupper och med en eller flera barnmorskor. Det kan vara på dagtid eller på kvällstid. Utbildningen är gratis och båda föräldrarna har rätt till ersättning från Försäkringskassan för att delta. Det kan skilja mycket på utbildningen mellan olika mödravårdscentraler men oftast tar man upp föräldraförsäkringen, vad som händer under förlossningen, vilka smärtlindringsmetoder som finns hur man kommer igång med amningen.