akupunkturen

ve tint eännu om akupunkturen fungerar. har iallafall en massa småpluppar i ena örat nu som ska lindra smärtan, alternativt kommer det int emärkas någonting. På en del fungerar det på andra inte som min barnmorska sa.

Köpte spjälsäng och skötbod igår på IKEA, mys! Ska måla om bebirummet!!! Ni får se bilder när det är klart!!

vecka 21

Bebisen

Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

 

Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av gravid iteten. Bebisen är nu c:a 18 cm lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300 gram.

Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern.

I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.

Du

I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten.

Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och anndra naturliga baslivsmedel.

En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om du har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen.


Get the look

pregnant
pregnant by irmeli featuring Alexander McQueen bags

Items in this set:
V Neck Tunic Tee, $180
Alexander McQueen - 236721BCU0Y (Black) - Bags and Luggage, $1
Jonathan Saunders Silk Scarf with Print, 190 GBP
H&M Shop Online x
Article | Tunique noire | Pimkie France, 13 EUR

ULTRALJUD

Så kom äntligen dagen för ultraljud! Tjohoo, och nu är beräknat förlossningsdatum den 13 juli, hade bara räknat fel på en dag!!
Allt såg toppen ut! Skönt att se att allt var som det skulle!


vecka 20

I magen:

Grattis! Du är halvvägs till förlossningen. Fostret upptar allt mer av utrymmet i livmodern och den ökade tillväxten kommer att skapa ett tryck på dina lungor, mage, urinblåsa och njurar. Fostrets hud tjocknar och flera hudlager utvecklas; dermis, epidermis och underhud. Hår och naglar fortsätter att växa. 

 

 

 

                                                                                 300-350 gram    

23 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).
Mamma:

Nu känner de flesta att fostret i magen rör på sig. En del kan dock få vänta lite till innan de märker de första fosterrörelserna. Livmodern har växt mycket och magen skjuts fram. Det kan göra att naveln putar utåt. Vissa kvinnor kan få jobbigt att andas eftersom inre organ trycker på lungorna. Det tillståndet kan fortsätta tills det att barnet vänder sig med huvudet nedåt. Det händer oftast fyra till sex veckor innan förlossningen om du är förstföderska

Från och med nu växer magen mer regelbundet eftersom fostret nu i huvudsak bara koncentrerar sig på att växa. Jämför inte din mage med andras eftersom den kan variera mycket mellan olika kvinnor. Om du känner dig trött kan det bero på järnbrist. Många kvinnor behöver ta tillskott av järn från vecka 20. Rådgör med din barnmorska på mödravårdscentralen. Hon kan testa ditt blodvärde.

Partner:

Mellan vecka 20 och 30 börjar vanligtvis föräldrautbildningen. Självklart deltar du i den. Ni har rätt till ersättning från Försäkringskassan om ni behöver ta ledigt från jobbet.

Mödravården:

Från ungefär vecka 19 lyssnar barnmorskan på fosterljud - främst hjärtljudet. Hon kontrollerar att hjärtfrekvensen är normal. Mellan 110 och 160 slag per minut anses som normalt. Barnmorskan lyssnar med en tratt eller med en så kallad doptone som är en liten ultraljudsapparat med högtalare. Då kan du och din partner också höra.

Under vecka 20 får du också ett moderskapsintyg av barnmorskan. Det bekräftar att du är gravid och anger också beräknat datum för förlossningen. Intyget ska skickas till Försäkringskassan.

Kanske är det dags att börja föräldrautbildningen. Den påbörjas vanligtvis mellan vecka 20 och 30. Formen för den och antalet föräldrapar som deltar varierar mellan olika mödravårdsmottagningar. Det kan vara i stora eller mindre grupper och med en eller flera barnmorskor. Det kan vara på dagtid eller på kvällstid. Utbildningen är gratis och båda föräldrarna har rätt till ersättning från Försäkringskassan för att delta. Det kan skilja mycket på utbildningen mellan olika mödravårdscentraler men oftast tar man upp föräldraförsäkringen, vad som händer under förlossningen, vilka smärtlindringsmetoder som finns hur man kommer igång med amningen.


disco i magen

oj, vad det sparkar!!! Det är disco i magen nu!!!


vad bebisen äter

min man undrade idag över bebisens matvanor. Så här kommer lite (en massa) info:

Övergången från bröstmjölk eller modersmjölkersättning till annan mat fungerar i de allra flesta fall bra. Läs mer på tryggabarn.nu

Övergången från bröstmjölk eller modersmjölkersättning till annan mat fungerar i de allra flesta fall bra.
 
 

Barnets mat från 4-6 månader 

Modersmjölk eller modersmjölkersättning är fortfarande den huvudsakliga maten vid 6 månader.

Om amningen fungerar och barnet verkar nöjt och går upp i vikt, ja då kan man fortsätta med enbart amning till sex månaders ålder.


Livsmedelsverket rekommenderar att "om möjligt" ge enbart bröstmjölk fram till sex månaders ålder och fortsätta att ge bröstmjölk hela första levnadsåret.

Från ungefär sex månaders ålder räcker inte bröstmjölken som enda näringskälla. Därför är det dags att introducera olika livsmedel först i små mängder som smakportioner eller övergångskost.

Spädbarn är olika och många visar intresse för annan mat tidigare. Tidigast från 4 månader kan barnet börja med smakportioner som grönsaker, rotfrukter och mat som innehåller mjöl och gryn.

Börja med små portioner, ungefär en tesked, och öka efterhand upp till 2-3 matskedar per mål. Fortsätt med samma rätt i minst 4-5 dagar så att ditt barn hinner vänja sig.

Barn som inte ammas och får modersmjölksersättning kan få smakportioner från fyra månaders ålder.

Om det går trögt, tvinga inte ditt barn att äta. Vänta istället ett par dagar och försök igen. Ibland kan man behöva varva grönsakerna med någon frukt, exempelvis banan, för att få barnet att komma igång att äta.

Tips för att komma igång 

- Potatis och palsternacka kan vara bra att börja med eftersom de är bleka till färgen och har en bra konsistens. En tumregel är att börja med vita grönsaker eller rotfrukter, därefter övergå till gula, sedan gröna och sist röda.
- Vänta med att ge spenat, rödbetor, mangold och nässlor, som innehåller höga halter nitrit, vilket kan försämra syreupptagningen hos små barn.
- Banan och päron är bra frukter att börja med eftersom en del barn kan få allergiska reaktioner på frukter med stark färg (ex jordgubbar).
- Fruktpuréer och bär som är sötare i smaken provar man sist.
- Blanda gärna smakportionen med modersmjölk som är en välbekant smak för barnet. '
- Blanda i någon tesked olja eller bordsmargarin (ej lättmargarin) när smakportionen blir lite större. Bröstmjölken är ganska fet och barnet behöver därför extra fett i den "vanliga maten" för att få tillräckligt med energi.
- Mjölmat Ett sätt att börja är att ge barnet gröt, hemlagad havregrynsgröt eller den som finns i mataffären. Servera gröten utan komjölk till en början, men gärna modersmjölk, och koka gröten lösare än vanligt (utan salt).
- Smörgåsrån eller skorpa kan du blöta upp i lite modersmjölk eller vatten.

När ska barnet äta? 

Många föräldrar tycker att det är bäst att ge smakportioner på förmiddagen, då barnet oftast är utvilat och på gott humör. Vissa barn vill ha modersmjölk före smakportionen, andra efter. Prova vilket som passar bäst.

Från cirka 6 månader 

Nu kan smakportionerna ökas på till en komplett måltid med till exempel potatis, kött, grönsaker och frukt eller bär som efterrätt. Vissa barn tar längre tid på sig att helt acceptera den nya maten. Men det är ingen brådska.

Modersmjölken är fortfarande basen i barnets mat om det fortfarande ammas. Annars får barnet modersmjölkersättning, välling eller gröt.

Komjölk i form av standardmjölk, fil eller yoghurt saknar helt eller nästan helt järn och bör endast ingå i små mängder som smakportioner eller i matlagningen.

Från cirka 8 månader 

Från 8 månaders ålder kan man så smått börja anpassa barnets matvanor till den övriga familjen. Gradvis kan ditt barn få blandad kost med grövre konsistens för att tränas att börja tugga.

I stället för puréer ges hackad mat. Man kan börja med fint rivna morötter och palsternacka. Potatisen kan varieras med ris, makaroner och spagetti. Smörgås med pålägg kan också serveras.

Lunch och middag kan så småningom gärna vara två lagade mål per dag.

Från cirka 1 år 

Barn har under de första två levnadsåren ett stort behov av fett och energirik mat. Maten får inte vara för mager och fiberrik. Det är ovanligt att ett barn äter för lite. Om barnet inte ökar tillräckligt i vikt kan man pröva med att tillsätta en extra klick fett i maten. Kanske pröva med en extra måltid eller en annan fördelning av maten över dagen.

Barnet måste själv bestämma hur mycket det ska äta. Föräldrarna bestämmer vad som ska serveras.

Kakor, glass och godis finns det inte plats för hos det lilla barnet. För tvååringen kan det finnas plats för det lilla extra en gång i veckan i form av en glass, en bulle eller några småkakor.

Val av mat 

- Standardmjölk (3 %) kan man ge barn från cirka 10-12 månaders ålder t ex till gröt eller som dryck.
- Matfett med 80 % fetthalt kan man använda på smörgås, i matlagning och som extra matfett till de minsta barnen.
- Både ljust och mörkt bröd. Fiberrika livsmedel (fullkornsbröd, fullkornsvälling) bör man vara försiktig med till barn under två år.
- Om barnet har trög mage kan man ge lite fullkorn, i form av bröd eller välling.
- Var försiktig med salt, socker och starkt kryddad mat.
- Vatten den bästa drycken om barnet är törstigt

Hur ofta ska mitt barn äta? 

De minsta barnen (1-2 år) behöver äta ofta eftersom de inte kan äta så stora mål. De behöver fylla på energi och näring med inte mer än 2-2½ timmars mellanrum. Två lagade måltider är lagom och däremellan mellanmål. Exempelvis bör ett litet mellanmål serveras mellan frukost 8.00 och lunch 11.30.

Vänta med vissa livsmedel 

Från cirka 8-10 månader kan du ge ditt barn det mesta av den mat som övriga familjen äter, men en del livsmedel bör du vänta med att ge tills barnet fyllt ett år.

- Salt: Barnets njurar är inte färdigutvecklade förrän uppåt ett års ålder och kan därför inte ta hand om för mycket salt i maten.
- Honung: Spädbarn bör inte äta honung eftersom den kan innehålla sporer som i tarmen kan utvecklas till bakterier och där producera ett farligt gift.
- Spenat, rödbetor, bladselleri, mangold och nässlor: Det finns mycket nitrat i dessa grönsaker som kan omvandlas till nitrit, vilket kan försvåra syreupptagningen hos små barn.
- Nötter och jordnötter: Undvik att ge barnet nötter och jordnötter under småbarnsåren, eftersom de är lätta att sätta i halsen.
- Socker: Var sparsam med socker, det ger bara tomma kalorier – inga vitaminer och mineraler. Det finns mycket dolt socker i t ex sylt, marmelad, smaksatt yoghurt och fil, kex och industritillverkade krämer. Sötade drycker som saft, läsk, nyponsoppa och nektar innehåller också mycket socker. Dessa vänjer barnet snabbt vid att drycker måste vara söta för att drickas.

www.tryggabarn.nu

vecka 19 snart 20

På onsdag går jag in i vecka 20! Helt fantastiskt, halvtid!!

Bebisen

Din bebis är denna veckan 13-15 cm och väger ungefär 200 gram. Vid förlossningen väger den vanligtvis 15 gånger mer, så den kommer lägga en hel del på hullet framöver.

En av de mest fascinerande sakerna med fostrets utveckling är hjärnan. Hjärnan är ett av de första organen som bildas de första veckorna och dess abnorma storlek i förhållade till resten av kroppen under den första delen av utvecklingen visar dess stora betydelse. I vecka 19 har muskler i hela kroppen kopplats ihop med hjärnan via nervtrådar och kan därmed kontrolleras medvetet av bebisen!

Öronen står ut från huvudet, och i munnen börjar de första groddarna till barnets permanenta tänder dyka upp. Armar och ben har nu korrekt relativ storlek i förhållande till kroppen och fötterna är hela 2,5 cm långa!

Du

Många kvinnor kan känna livmodern 2-3 cm under navlen och om du ser din profil i speglen kan du verkligen se hur din kropp har förändrats. Det är inte ovanligt att vid det här laget ha gått upp 5-6 kg. Av detta svarar beisen för c:a 200 gram, moderkakan 170 gram och fostervattnet ungefär 310 gram.

Vidare har dina bröst ökat i vikt med 170 gram vardera och livmodern med ytterligare 300 gram!

Det är viktigt att komma ihåg att viktökningen skiljer sig mellan olika kvinnor och det finns ingen anledning till panik om du gått upp lite mer eller mindre än genomsnittet.

Viktökningen kommer förmodligen att påverka din hållning och din sömn.


akupunktur

på fredag blir det akupunktur. Idag ska jag städa och så ska jag hinna med lite träning på cykeln.
Måste städa ordentligt här, imorgon blir det familjehemsutredning här, och främst för min egen skull vill jag ha det riktigt fint.

Igår had evi stora pysseldagen här jag och barnen, blev en massa kul och fina alla hjärtans dag grejer bland annat.

Nu är barnen på skolan och jag ska börja städa. Kom på att jag behöver plugga också, har två test som jag ska göra i helgen!!!


sjukskriven på halvtid

träffade läkaren igår och blev sjukskriven på halvtid. Så nu kommer jag börja jobba två dagar i veckan.
det sparkar en massa nu på morgonen när jag skriver detta. Kan int esomna om, har ont av foglossning och tror bebis börjar få sin dygnsrytm...tidiga mornar är nog att se fram emot och han/hon gillar sparka loss på kvällen också...

Det är nog en karatekid i magen så mycket som den sparkar ibland.

vecka 19

Nu är du halvvägs! Toppen av livmodern når nu naveln och kommer att fortsätta växa med ungefär en centimeter i veckan. Bebisen är cirka 15 centimeter lång och väger strax under 250 gram.

Nu har bebisen börjat svälja fostervatten och njurarna producerar urin. Hår växer på huvudet.

Nu utvecklas sinnena fort. Nervcellerna för de olika sinnena – smak, lukt, hörsel, syn och beröring – utvecklas nu i sina respektive områden i hjärnan. Produktionen av nervceller saktar av när existerande nervceller blir större och etablerar mer komplicerade förbindelser. Du som väntar en flicka kan tycka det är intressant att veta, att hon nu har ungefär sex mijoner ägg i sina äggstockar, vars antal kommer att ha sjunkit till cirka en miljon vid födseln.

Nu har du säkert känt din bebis röra på sig. Ibland kan det hända så mycket därinne att det är svårt att sova. Din bebis kommer att vara mycket aktiv de kommande tio veckorna, tills det börjar bli för trångt i livmodern.

läkarbesök imorgon

imorgon får jag domen, ifall jag blir fortsatt sjukskriven (antagligen på halvtid) eller omjag ska fortsätta jobba som vanligt (inte troligt, hur skulle det gå). Hde väldigt ont igår kväll, ahd esuttit still en timme (för länge enligt min foglossning). Så då fick jag stå ut med smärta!
Arbetar ju som lärare och kan inte se hur jag ska kunna arbeta längre stunder! Dessutom pendlar jag 4,5 mil (enkel resa). det är 9 mil om dagen, och jag har inte körkort:( Alltså måste jag byta buss, tåg etc...det är påfrestande för min kropp. En bussresa är ett helt projekt nu för tiden!


Sparkar

Bebis sparkar rätt mycket. Det är skönt at tknna att det rör sig där inne i magen. Känns tryggt. Lngtar till ultraljudet den 17 feb. Ska bli så roligt att se!
På torsdag har jag möte med min läkare, se om hon sjukskriver mig och i så fall hur mycket.

Gravid vecka 18

Bebisen

I vecka 18 är din bebis 13 till 14 cm lång från huvud till stjärt och tack vare de nu ökande fettdepåerna väger den omkring 230 gram. Den hitintills snabba tillväxten kommer nu att sakta ned något till ett något lugnare tempo.

 Det finns fortfarande plats i livmodern och din bebis kommer att vara aktiv under perioder då den kan sparka eller till och med göra kullerbyttor! Runt den här tiden blir kan bebisen också börja känna av alltmer intryck från världen utanför magen och gör sin närvaro känd genom sparkar och slag. Benen genom vilka ljuden passerar till innerörat har förkalkats och hårdnat, och de nervbanor som tar emot och processar signaler från hörselcellerna utvecklas, vilket innebär att bebisen nu kan höra.
Allteftersom graviditeten fortlöper kommer bebisen att vänja sig vid återkommande ljud, så som dina hjärtslag, röster, blodet som strömmar genom navelsträngen och andra vardagliga ljud. Den kan också bli skrämd av höga, plötsliga ljud.

Du

Livmodern har fortsatt att växa upp i din mage. Om du mäter så kan du känna den ungefär på två fingrars bredd under naveln. Din livmoder är vid det här laget ungefär lika stor som en Nätmelon.

Även om viktuppgången varierar från kvinna till kvinna så ligger den genomsnittliga viktökningen i vecka 18 på mellan 4,5 och 6 kilo


Avatar

BF (barnfritt) ikväll, så vi såg Avatar. ha rlängtat efter att se dne filmen, och den var lika bra som jag hade förväntat mig!


snö

Oj, vad det snöar! Och pg a foglossning kan jag ej skotta. Får vänta tills mannen kommer hem.
Igår var lilla tjejen ledsen...det förstår jag. Vi hälsade på hennes mamma och de tkändes inte som hon fick något gehör för sina känslor. Lillan hade ont i huvudet och hon gick till sin mamma och grät. Hennes mamma tröstade inte, tittade knappt på henne. Jag tröstade henne och när vi kom hem var hon glad och lycklig igen.

Det är int elätt för henne. Men jag tror hon litar mer och mer på oss och jag ser framsteg.
Vi väntar på att soc-damerna ska behaga besöka oss...inte fått något datum än. Just nu är vi jourfamilj men de ska göra en bedömning om vi kan vara familjehem för flickan.
att vara hemma

..och vara sjukskriven är konstigt. Det kommer jobbmail som jag måste svara på och jag måste planera lektionerna som mina kollegor täcker upp för mig och utför. Vi får inte ta in vikarier på mitt jobb, om det inte blir långtidssjukskrivning så klart.
Kanske blir jag sjukskriven en längre tid, då blir det enklare. Men nu känner jag mig tvungen att logga in på jobbmail och svara på frågor. Planera och hålla kontakt med arbetet. Inte lätt att helt slappna av med andra ord.

Har verkligen förstått vad begränsad jag blir av foglossningen. Men tänker inte låta det nedslå mig!
Idag utförde jag den konditionsträning jag kan, cykla på träningscykeln. Blev 20 minuter, ska öka eftersom...men vill känna av vad jag klarar av så jag inte gör illa mig mer.

Igår så skulle jag gå upp och kolla in syrrans lägenhet. Hon har just flyttat tre trappor upp i ett hyreshus, utan hiss...Det tog tid för mig att gå upp om man säger så...Fick ta ett steg i taget och sedan försökte jag gå åt sidan, som en krabba typ..haha. Idag ska jag upp dit igen!! Mamma och pappa vill nämligen bjuda på pizza ikväll hemma hos syster.

 


viktuppgång

http://www.blimamma.se/images/graph.php?user=10223

Ska försöka hålla det inom kontroll. Får försöka röra mig på de sätt jag kan, träningscykeln. Men visst är det svårt när man är van att hålla igång och sedan får foglossning!!!

RSS 2.0