Sinnesstämningen påverkar graviditeten

 
Mamman är barnets kanal till världen
Det som påverkar mamman påverkar fostret. Dina tankar, sinnesstämning och känslor över tid är därför viktiga. Långvarig stress kan oroa barnet. Om du är trött men inte tillåter dig att vila kanske du märker att barnet rör sig oroligt. Det finns inga nervbanor eller annan fysisk förbindelse mellan barnet och mamman, men adrenalin och andra ämnen och hormoner kan gå igenom moderkakan och påverka barnet. Ta därför, om inte av andra skäl, hänsyn till dig själv och hur du mår!


v.17

Gått in i vecka 17:

Bebisen

Vikten har fördubblats på bara två veckor och nu väger ditt barn c:a 100 gram. Längden från topp till tå är mellan 14-16 cm vilket motsvarar din hand om du spretar med fingarana.

 

Stora förändringar är på gång! Fostret börjar nu bilda livsviktigt underhudsfett, något som fortgår fram till förlossningen. Underhudsfett är viktigt för att kunna reglera kroppstemperaturen och för ämnesomsättningen. Vid den här tiden består din bebis vikt av ungefär 85 gram vatten och ett halvt gram fett. Efter 40 veckor är motsvarande siffra c:a 2.4 kg fett av den totala födslovikten på 3.7 kg.

Armar och ben är nu nästan fullt rörliga. Ögon och öron har nära nog fått rätt placering och bebisen liknar alltmer en människa.

Du

Moderkakan växer med en otrolig hastiget tillsammans med bebisen, och vid förlossningen kommer den att väga nästan ett halvkilo. Såhär dags är moderkaken väl utvecklad och förser fostret med allt det behöver, och  för bort avfall som det inte längre behöver. Samtidigt flyttas livmodern uppåt i din mage och kan nu kännas 3-5 cm nedanför din navel. Den syns förmodligen tydligt att du är gravid vid det här laget och en viktökning på 2,5 till 4 kg är normal.

Kanske har du redan känt bebisen röra på sig i magen, men det är inte ovanligt att det dröjer ytterligare några veckor. Det kan vara mycket lugnande att känna bebisens rörelser därinne, även om det inte är varje dag, och veta att allt är väl.

Du kanske märker att tandkött och näsa böder lättare, vilket beror på ditt ökade blodtryck och ökade blodvolym. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.


foglossningen - sjukskriven

Träffade en bra läkare, blev sjukskriven i två veckor! Sedan får jag träffa min riktiga läkar epå mvc, får se vad hon gör för bedömning. Ha rvarit fullt upp här. Vi är jourfamilj nu iallafall och ska bli bedömda om vi får bli familjehem till lilla M.
Som sagt, mycket nu...

ibland känner man sig väldigt ensam

..som igår. Då kände jag mig väldigt ensam om min graviditet. Foglossning, hormoner, illamående och två barn som kräver underhållning. Inte lätt.

vad ledsen jag blir

när mannen och sonen kommer hem och surar och grymtar till varandra. Vad onödigt att bråka om ett par skridskor!

imorgon går jag in i vecka 16!

Blivit förkyld,typiskt!
Blir barnkalas och besök av kompis och hennes kille i helgen, och vi hade planerat att åka till badhuset. Måste bli frisk alltså.

 vecka 16 

Nu är bebisen ungefär lika stor som en avokado, precis under 12 cm, och väger cirka 100 gram. Under de kommande veckorna kommer en växtspurt äga rum, då bebisen dubblar sin vikt och blir längre.

Bebisar är lekfulla både i och utanför magen. Din bebis har kanske upptäckt sin allra första leksak – navelsträngen – som kan vara rolig att dra i och klämma på. Även om bebisen kan ibland kan klämma tillräckligt hårt för att minska syretillförseln, behöver du inte vara orolig för att den ska hålla tag så länge att det orsakar skada. Cirkulationssystemet och urinvägarna fungerar nu som de ska och bebisen drar in fostervatten i lungorna och andas ut det igen.

Ibland kan det göra ont när du gör plötsliga rörelser. Ligamenten på båda sidor av livmodern och bäckenet sträcks i takt med att bebisen växer. Det är helt normalt, men om det inte ger med sig utan fortsätter några dagar, eller förvärras, bör du prata med din barnmorska.


mammayoga och pannkakor

idag har jag njtit av att ha lite egentid. Har kört yoga, tagit ett bad och ätit pannkakor med jordgubbar...mmmm!

foglossning

typisk...nu har jag drabbats av foglossning, funderar på att köpa ett sånt där skärp man har på höften som avlastar trycket på bäckenet.


gått in i vecka 15 i graviditeten

Kände rätt tydliga sparkar nyss, häftigt. har nästan glömt hur det kändes. Är ju länge sedan jag avr gravid sist.

Det är full rulle med två abrn i huset, M blev ledsen igår i skolan och vi fick hämta henne. Idag ska jag på möte på skolan för att informera fröken om hennes bakgrund...hon har int ehaft det så lätt senaste tiden.


vecka 13 plus 3 dagar

Har fullt upp med tre barn i huset, nu tar min man med dem ut i pulkabacken iallfall, brrrr kallt! De får varm choklad med sig. Mys!

Har varit och shoppat lite second hand här på morgonen. Gjorde några små fynd.

idag gick jag in i vecka 14

Har haft fullt upp idag, gjort en massa mat att frysa in; kycklingwok, fiskgratäng och ostpaj. Har bakat bröd och ananaspaj också. Fullt upp med barnen och hushållet, känner mig som värsta hemmafrun, men imorgon tar min man över rodret. Jag ska nämligen jobba!

Känner små rörelser i magen, mest på kvällen när jag sätter mig och tar det lugnt.gravid vecka 12 plus 6 dagar

Har känt en massa rörelser i bebismagen. Det kanske är en livlig krabat. Pratade bebisnamn igår, och nu tror jag att jag bestämt mig...och har min man med på tåget;)
Det var nog lite naivt förresten att tro att tre barn i samma rum skulle somna i tid. De låg och pratade till 23.00!!!! Fick gå ch säga åt dem flera gånger, de trodde nog inte att jag hörde dem.

Nyss kom min son ner med en julklapp han glömt att ge mig. Världens finaste handstöpta ljus han gjort i skolan och slagit i så fint med röda tygband. Ett mammahjärta smälter.

Idag ska vi försöka åka och handla hela högen, wish me luck!

två barn anländer snart

snart kommer de två barnen som ska vara här en tid. Det är en nära anhörig som inte mår bra just nu och int ekan ta hand om dem. Det är en tillfällig lösning, men om det krävs får de gärna stanna längre.

Har bakat sockerkaka och förbereder lunch.
Bäddat två sängar och försökt få det så hemtrevligt som möjligt för dem.
De har det tufft nu, ska försöka vara ett bra stöd för dem.


ska jag bli fyrbarnsmamma?

Hänt en hel del på sista tiden, det kommer två barn hit och bor med oss en tid, hur länge vet vi inte ännu...det är lite olyckliga omständigheter som för dem hit. Går inte in på det mer här för tillfället. Har gjort iordning ett rum åt dem iallafall.


vecka 12 plus 3 dagar

Har hänt en hel del på senaste tiden. Det börjar bli lite överväldigande just nu. Så jag tror jag sätter mig i soffan och virkar lite, behöver meditera.

Orkar inte tänka på jobbet som börjar på torsdag. Men har gjort det ändå, har två ämnen jag är ansvarig i som lärare och jobbet gör sig inte självt. Planera! Men har tänkt över vad jag ska göra, nu är det bara detaljplanering kvar, bara:D

Har faktiskt känt sparkar senaste tre-fyra dagarna, häftigt! Som små små rörelser i magen. Livet är inte bara kaos. Det är vackert också!

vecka 12 plus 2 dagar

har passerat den magiska gränsen, tolv veckor, känns mycket bra!

Har fått en massa kul pyssel av svärmor, en hel kasse med garn till mitt virkande. Fyra olika broderier (jag älskar att brodera av någon anledning). Fick låna en massa dvd jag kan ligga och kolla på om kvällarna när jag virkar. Sedan har vi utforskat blocket, hon vill veta vilken slags vagn jag vill ha och spjälsäng, jag är ju svag för 70-tal och retro överlag.

Mysiga mellandagar med mycket slappande har det varit.

Illamåendet höll sig i shack fram tills idag, undrar om det är för bilresan igår...

RSS 2.0