Hur går IVF till?


Vi slapp steg 1, eftersom det var fakta att min man har sin sjukdom. Men ni som vill veta hur en ivf behandling går till läs nedan:


Steg 1 - Utredning


En IVF-behandling måste alltid föregås av en fertilitetsutredning, och oavsett om ni gjort den hos oss eller på en annan klinik är ni välkomna till oss för behandling. Det är dock viktigt att vi får ta del av det resultat som framkommit, och vi vill därför att ni tar med er kopior på era journaler när ni kommer till oss inför en behandling. Inför behandlingsstart får ni träffa en gynekolog som noga går igenom händelseförloppet samt en barnmorska som visar hur de olika läkemedlen fungerar.

 

Steg 2 - Hormonstimulering

För att öka chansen att lyckas med IVF behandlas kvinnan med hormoner så att äggstockarna producerar fler äggblåsor som innehåller ägg. För att undvika för tidig ägglossning måste den egna hormonproduktionen dämpas. För det ändamålet tillämpar den s.k. nedregleringsmetoden; där kvinnans ägglossningshormon långsamt stängs av under ca 2 veckor med hjälp av ett hormonpreparat i form av injektion eller nässpray. Denna metod upplevs av många som klimakterieliknande; med svettningar, humörsvängningar och trötthet som följd.

 

Steg 3 - Ägguttag

När det egna ägglossningshormonet är nedsatt får kvinnan injicera sig själv med ett annat hormon (FSH) som stimulerar äggstockarna att producera fler äggblåsor i ytterligare 10-14 dagar och under den tiden måste hon komma till kliniken 2-3 gånger för ultraljudsundersökning för att kontrollera aktiviteten i äggstockarna. När äggen är mogna tas de ut från äggstockarna genom att äggblåsorna töms med en tunn kateter via slidan med hjälp av en ultraljudsstav. Kvinnan får en lugnande tablett samt injektion av snabbverkande sömnmedel och smärtstillande medel för att undvika obehag. Ingreppet tar ca 10-15 minuter, mannen får gärna vara med och efter någon timme kan ni lämna kliniken.

 

Steg 4 - Befruktning

Samma morgon som äggen tas ut får mannen lämna sperma, där de bästa spermierna tas tillvara med s.k. "swim-upteknik"; vilket innebär att de mest vitala spermierna simmar från spermielösningen upp i en näringslösning och tas tillvara. Till vart och ett av de ägg som tas ut (normalt mellan 5-15), tillsätts ca 200 000 ”swim-up” spermier. Vanligtvis blir 50-70 % av äggen befruktade; dels beroende på äggens kvalitet och mognad, men även beroende på spermiernas kvalitet. Ägg och spermier ligger tillsammans i en odlingsskål med näringslösning i ett värmeskåp över natten och spermien får tränga in i ägget av egen kraft. Dagen efter kontrolleras att äggen har blivit befruktade; dessa har då två kärnor, en från spermien och en från ägget. Senare under dagen smälter dessa kärnor samman och ägget kan dela sig, först till två dotterceller, sedan till fyra och så vidare och kallas nu embryo.

 

Steg 5 - Äggåterföring

Andra dagen efter ägguttaget - då embryot består av 4-8 celler – väljs det bästa embryot ut genom ett bedömningssystem för att återinföras till livmodern. Återinföringen görs med hjälp av en tunn kateter som förs in i livmodern via livmoderhalskanalen. Proceduren utförs som en vanlig gynundersökning och tar ca 5-10 minuter och är inte smärtsam för kvinnan så någon bedövning behövs därför inte. Resterande embryon av god kvalitet kan frysas ner och senare tinas upp för eventuell framtida återföring. Det är endast i undantagsfall vi återinför två embryon, detta för att undvika tvillinggraviditet. En tvillinggraviditet riskerar att avslutas för tidigt, och barnen föds utan att ha utvecklats fullt ut. En s.k. prematurfödsel med låg födelsevikt är avsevärt högre jämfört med en graviditet med ett foster och kan medföra olika typer av komplikationer och handikapp. I vissa fall kan det vara lämpligt att odla embryon till dag 5, då de har utvecklats till s.k. blastocyster. Genom blastocystodling kan embryologerna se vilka embryon som har bäst chans att utvecklas till en graviditet. Anledningen till att vi inte alltid blastocystodlar embryon är att livmodern är den absolut bästa miljön, samt att vi vill att kvinnan ska vara under 39 år och ha minst 5 befruktade embryon att odla vidare efter dag 2. För att understödja livmoderslemhinnans förmåga att ta emot embryot ges hormonet Progesteron under drygt två veckor i form av slidstavar eller gel.

 

Steg 4 - Väntan

För att understödja livmoderslemhinnans förmåga att ta emot embryot ges hormonet Progesteron under drygt två veckor i form av slidstavar eller gel. Kvinnan bör under de första veckorna efter att embryot återförts om möjligt avstå från läkemedel, men kan i övrigt leva normalt. Om graviditetstestet, som tas efter 18-21 dagar, visar positivt gör vi en ultraljudsundersökning ca 7 veckor efter återinförandet av embryot för att se att det har etablerat sig som det ska i livmodern. Om graviditet uteblir är det vanligtvis inte möjligt att ange orsaken. Chanserna bedöms individuellt efter varje försök och i vissa fall görs smärre justeringar, t ex av hormondosen. Chansen att bli gravid är lika stor för varje behandlingscykel och inom ramen för tre behandlingar har 70-75% av paren som behandlats fått barn.

Hämtat från www.ivfsverige.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0